Съвети от стоматолога за цялото семейство

0
469

Вие имате изключително основателни причини да се грижите за правилната устна хигиена на вашето семейство- техните блестящи усмивки, да са в състояние да дъвчат добре храната си, избягването на зъбобол и дискомфорт. Новите проучвания твърдят, че болните венци могат да доведат до много други проблеми в човешкия организъм, включително и риск от заболяване на сърцето.
За наше щастие, има лесни начини за поддържане на добра устна хигиена от детството до старостта. Ето как:

1. Научете децата рано.
Въпреки големият напредък в превенцията, едно от всеки четири деца развива признаци на зъбен кариес преди да е тръгнало на училище. половината от децата на възраст между 12 и 15 имат дупки по зъбите. Денталната помощ трябва да започне непосредствено след поникването на първия детски зъб, обикновено около 6-я месец. Зъбите могат да се избърсват с влажна, чиста кърпа или с мека четка. При достигане на 2 годишна възраст, можете да оставите децата да се опитват сами да използват четка за зъби, но е препоръчително да се упражнява надзор.

2. Грунд срещу неприятности.
Постоянните зъби растат от 6 годишна възраст нататък. Тънките защитни покрития, нанасяни върху дъвкателната повърхност на задните зъби, може да предотврати появата на дупки и пукнатини. Този вид грунд може значително да намали кариеса. Говорете за това с Вашия стоматолог.
3. Флуорид- достатъчно, но не прекалено много.
Големият напредък в оралното здраве е флуорида, който укрепва емайла, правейки го по- неподатлив на увреждане. Трима от всеки четирима души пият вода, която е флуорирана. Ако водата не е флуорирана, консултирайте се с вашия зъболекар, който ще може да предложи добавка на флуорид за вашите зъби. Много пасти за зъби и вода за уста също съдържат флуорид. Флуорът е необходимо да се употребява пестеливо при подрастващи – не повече от големината на грахово зърно. Прекаленото количество може да предизвика появата на петна върху зъбите.
4. Измивайте зъбите си два пъти дневно, с конците- веднъж дневно.
Болните венци и зъбния кариес създават големи проблеми – и то не само за по-възрастните хора. 3/4 от тийнейджърите имат венци, които кървят.
Четките за зъби задължително се сменят 3 до 4 пъти годишно.
Тийнейджърите, които носят брекети трябва да имат специални четки за зъби и подходящи инструменти за устна хигиена, за да мият зъбите. Посъветвайте се с вашия зъболекар или ортодонт.
Някои възрастни хора може да имат проблем с държането на четката или конеца за зъби. Други смятат, че е по- лесно използването на електрическа четка за зъби.
Не пренебрегвайте устната хигиена. Тя е важна за вашето здраве и това на семейството ви. Приучете децата си от ранна детска възраст да се грижат правилно за зъбите и венците си и те ще са ви безкрайно благодарни.