Плод Карамбола, звездният плод подходящ за диети

0
663

Плод Карамбола вирее в Малайзия на остров Ява. Среща се още в Северна и Южна Америка, Африка, Океания. Наричат го звезден плод, не само заради звездната си форма, която има след разрязване, но и заради изключителните качества, които притежава и с полезните си хранителни качества.

0000140_karambolaКарамболата е много богат на витамините A, B и C, магнезии, бета-каротин и желязо. Има месеста част, а на вкус е сладко кисел. Хранителни стойности в 100 г карамбола: 1 г белтъчин, 31 ккал, 0,3 г мазнини, 2,8 г фибри, 6,7 г въглехидрати.

Плод Карамбола идеи за ястия

Без никаква обработка плода може да се добави към ястия с риба или месо, както и салати. Може леко да до задушите или запържите в масло и да аранжирате към ястието. По-киселите плодове, се използват за направата на сосове и маринати, също така могат да се добавят към направата на вино. А ако премахнете обвивката на плода, може да си направите захаросана звезда или сушена. Зелените плодове могат да се мариноват като туршия или да се сварят заедно със скариди.
Когато купувате карамбола, избирайте твърд плод, цвета не трябва да е равномерен и по връхчетата не трябва да има кафеникави отенъци. Това е сигурен знак, че плода е загубил хранителните си стойности и специфичен вкус. Узрелият плод може спокойно да съхранявате до две седмици в хладилника.

110В азиатската народна медицина листата и цветовете на плода се използват за мощен антиоксидант, поради високото си съдържание на Витамин С.

Внимание! Не прекалявайте с консумацията на карамбола, плода съдържа голямото количество оксалова киселина, което може да доведе до до бъбречни проблеми, поради нарушаване на солевия метаболизъм в организма.