Козметичната стоматология – какво не знаем за нея

0
517

Важен за доброто първо впечатление е начинът, по който изглеждаме – освен облеклото, в това число влиза и лицето ни. То е първото нещо, което другите виждат и според което си правят съответните изводи за нас. Виждайки някого, хората подсъзнателно го „категоризират” спрямо тен, пропорции и симетрия, външни белези, форма на устните, очите, носа, цветова хармония, а главна роля в цялата картинка играе усмивката, а оттам и зъбите.

Козметичната стоматология се грижи именно за него – да е красиво, здраво, да не създава проблеми на притежателя си. Подлагайки се на подобна интервенция, пациентите имат възможност да подобрят несъвършенствата по лицето си – форми, цветове, пропорции.
В клиниките по естетична дентална медицина бихте могли да се възползване от;
Избелване на зъби – може би най-популярна процедура, прилагана и препоръчвана от почти всеки стоматолог. Благодарение на развитите технологии и квалифицираните специалисти, пред пациентите се разкриват множество възможности за постигане на блестяща усмивка. Единственото условие е предварително да се консултирате със зъболекар в София или друг голям град, за да разберете кой е най-подходящият начин за избелване на вашите зъби.
Друга много предпочитана процедурата е т.нар. емайлопластика – изключително ефективен начин за нанасяне на леки корекции на разположението и формата на зъбите. Този вариант се прилага при по-леки отклонения, за лесно и бързо постигане на мечтаната усмивка. Има случаи, в които е достатъчно само едно посещение при стоматолог за отстраняването на проблеми, възпрепятстващи поставянето на брекети, а както знаем, те обикновено са доста сериозни. Емайлопластиката е бърза и безболезнена опция за избелване на зъби, чийто ефект става видим за пациента веднага.
Бондингът се изразява в корекцията на леки несиметричности и дефекти, от които човек иска да се отърве. Той е свързан с наслагването на специални фотокомпозити върху зъба, както и тяхното полиране и оформяне в последствие.
Сигурно сте чували за порцелановите фасети, които се ползват за пълна промяна на усмивката. Характеризира се с изработката на порцеланови корекции за предните 6 или 8 зъба.
Освен казаните до тук начини за възстановяване на красивата усмивка, поставянето на мостове и зъбни импланти също се причислява към методите на козметичната стоматология. Те служат за възстановяване на паднали зъби, като процедурата се изразява с поставянето на изкуствени зъбни корени, които от своя страна играят ролята на опора на порцелановите мостове.
Стигнахме и до последния вид дентална процедура за неустоима усмивка – т.нар. червена естетика, свързана с венците – тяхното състояние, отстраняването на пародонтални джобове и отношението на венеца със зъбите. Венците трябва да са в отлично състояние, ако искате да се наслаждаване на здравата си бяла усмивка по-дълго време.
Всички естетични процедури се извършват от висококвалифицирани специалисти, така че не се доверявайте на никои друг. Преди да съсредоточите вниманието си върху усмивката, изберете компетентен стоматолог, с който да имате сходни цели, а именно – възвръщане самочувствието и блясъка на зъбите си.