Какво означава SEO

0
103
какво означава SEO

Какво означава SEO? SEO или Search Engine Optimization означава оптимизиране на сайт за търсещите машини. Или иначе казано това е комплексен процес, в който даден сайт се оптимизира, за да може да се класира максимално напред в търсачките. Оптимизацията обхваща няколко етапа и съдържа няколко сфери на работа.

Етапи на оптимизацията

1. Всяко SEO започва с анализ и проучване на ключовите думи и конкуренцията. Анализът (наречен още одит) цели да се открият грешките в изградения сайт и да се намери път към отстраняването им. Той е предпоставка за следващия SEO план. Проучването на ключовите думи е основна дейност, на чиято база след това стъпва оперативната работа. Тук е важно анализът на думите да се прави съвместно с клиента, за да се извлече максимумът от обемите на търсене в google и bing и желанията на клиента. Разбира се, прави се и фирмено разузнаване на топ 3 най-добре класираните сайтове в бранша, за да се вземат добри идеи за SEO стратегията.

2. На второ място е оперативната работа, която е месец по месец. Тук вече след като имаме готова стратегия се изпълняват конкретните задачи. Сред тях са чистене на грешки по кода, увеличаване скоростта на сайта, олекотяване на конструкцията, адаптиране на подстраниците, за да се харесат на google и bing, изграждане на система от входящи връзки (линкбилдинг), социални сигнали.

3. В края на всяко тримесечие се изпращат подробни отчети на клиента за това как върви прсоцесът. Тук се правят донасторйки в стратегията, заменят се ключови думи, добавят се страници, блог и т.н. По препоръка на SEO агенцията често се пуска ppc реклама или Facebook кампания за да се генерира трафик на сайта. В този момент той е много важен, защото при обхождането на роботите ще се даде нова оценка на прогреса на сайта и неговия page rank.

SEO поддръжка

Под SEO поддръжка се разбира периодът след активната оптимизация на един сайт. Това обикновено е времето след 12-ия месец. Хипотетично за това време, сайтът вече е на добри позиции и те трябва да бъдат задържани. Тук чрез различни мерки по SEO фирмите за оптимизация на сайтове целят да закрепят сайта на топ позиции за дълъг период от време.