Енергийно ефективен дом

0
634

В тази статия ще Ви дадем няколко съвета, как домът Ви да стане енергийно ефективен. Не се притеснявайте, няма да са Ви необходими много пари за да стане това. Следвайте само тези няколко прости и лесни стъпки. Променете навиците си и драстично ще намалите разходите си на дома си.
Първо правило – не поставяйте пред радиаторите мебели и не спускайте плътни завеси пред тях. Знаем, че не винаги радиаторите се вписват с цялостния интериор на стаята, но когато поставяме предмети и завеси пред тях, така пречим на топлината на влезе в помещението.

Сложете килими в дома си. Да може да Ви се струва странно, но вместо да давате пари за подово отопление, много по-евтино ще Ви излезе, ако си купите хубави килими, които да се съчетаят с обзавеждането.
Друг източник за пестене на пари е свързан с пералнята. Перете на ниска температура, пускайте пералнята само когато сте събрали достатъчно мръсни дрехи. Не я пускайте с малко дрехи, защото така се уврежда и барабана на пералнята, което води след себе си до ремонт и излишни разходи.
Ако разполагате с миялна машина за нея важи същото правило. Пускайте я когато е запълнена със съдове, и винаги на EKO програма. По-голяма част от миялните разполагат с EKO програма, създадена с цел оптимизиране на разходите при миялните машини.
kitchenНещо за което едва ли, някога сте се замисляли, но подбирайте съдовете си за готвене, според големината на котлоните Ви. Препоръчително е разбера на съда, напълно да покрива размера на котлона. Така, няма да получавате загуба на енергия. В кухнята като помощник на домакинята и на месечните сметки идва и тенджерата под налягане. А ми първо, защото когато готвите с тях пестите време. Храната става много по-бързо ако я готвите в нея, в сравнение с обикновената тенджера. А сметката намалява, защото котлонът се изключва няколко пъти по – бързо, когато готвите с тенджера под налягане. Много важна роля играе и подредбата на електроуреди в кухнята. Още когато проектирате кухнята се старахте готварската печка и хладилника да бъдат колкото се може по-отдалечени. Ако са един до друг хладилника харчи много повече ток, за да достигне необходимата температура за охлаждане, което води до по-големи сметки за ток.
Изключвайте телевизора, кафе машината, и зарядното на телефона винаги, когато няма да сте вкъщи за няколко дни.
Колкото и неприятна задача да е почиствайте, филтрите на климатика си 2 – 3 пъти месечно. Това намалява разходите Ви за ток и си осигурявате чист въздух в помещението.
Навсякъде в жилището си поставете енергоспестяващи крушки. Те харчат 80% по-малко ток от обикновените крушки, осигуряват същата светлина и са много по – симпатични на външен вид.
Обзаведете дома си с светли мебели, поставете светли завеси, боядисайте стените със свежи цветове. Така ако имате малки прозорци, през които не влиза достатъчно светлина, ще избегнете ранното включване на крушката.