Дървото на живота

0
1542

Дървото на живота – няма как да не сте чували за него. Това е едно прекрасно вечно зелено растение, което не е много капризно. Лятото ако разполагате с външно пространство, спокойно може да го изкарате в градината или на терасата. Първоначално листата му може леко да почервенеят, но после ще се оправят. Ако не разполагате с двор или тераса, го сложете близо до прозорец. Не го поливайте често през лятото ако е на пряка слънчева светлина два пъти седмично, ако е вътре веднъж. През зимния сезон поливайте два пъти месечно. Не забравяйте, да приберете растението вътре есента. Дървото на живота може изключително лесно да бъде прихванато, ако някое от листата му се отчупи, просто ги боднете в саксия и поливайте.

Лечебни свойства на Дървото на живота

Освен, че е красиво зелено Дървото на живота има и лечебни свойства.

Едно от тях е, че пречиства въздуха в дома.

Ако страдате от хемороиди – може да си направите мехлем. Измийте няколко листа и изцедете сока от тях, към изцедения сок прибавете малко вазелин. Разбърквате сместа и поставяте върху памучен тампон и намазвате върху хемороидите, стоите така около 20 – 30 минути. Процедурата се прилага 2-3 пъти на ден.

Внимание преди да извършите процедурата, задължително трябва да сте преминали през банята.

Растението помага при мазоли – измивате едно листо и махате най-горната му обвивка, поставете го върху мазола с марля и го оставете така цяла нощ.

При изгаряния

Ако имате изгаряния – за да не се появи мазол на изгореното място поставете едно листо, като премахнете отново горния слой на листото.
При разширените вени, ставни и мускулни болки, подуване – при някои от тези проблеми се прави смес. Това което Ви трябва е да напълните две трети един половин литров буркан с листа и зелените му клонки от Дървото на живота, напълнете съда с вода, затворете го добре и го оставете един месец на тъмно. След това прецедете сместа и с нея правете компреси на проблемните места.
Рани, порязвания, дълбоки драскотини, натъртвания и навяхвания – измивате няколко листа и ги смилате, старайте се да запазвате сока им, получената смес поставете върху марля сложете върху проблемното място и превържете. Нека престои така около 4 часа след което сменете с нов.

При избиване на херпес по устните – измивате и изцеждате сока на листата, нанасяте през около 30 минути върху херпеса.

При възпалено гърло – преварете 200 мл вода, в нея изстискайте сока на 10 листа. С получената смес правете гаргара 4-5 пъти на ден.

При артрит – вечер мъжете ставите със сок от изцедените листа.

Възпаление на бъбреците – 5 от листата на растението се измиват и се заливат с 200мл гореща преварена вода. Трябва да се запарят за 1 час. След това прецедете и 3 на ден приемате по една С.Л 15 минути преди хранене.

Автор:Л.Антонова