Дрехи и приложения

0
158

Дрехи и приложения

Всяка съвременна дреха си има свор предназначение и цел. Ето някои от тях:
Дрехи за шоу (зрелищни дрехи) – театрални и костюми за кино, естрадни и поп костюми, циркови костюми, карнавални костюми, носии и костюми за танци и музикални групи, изпълняващи произведения от традиционен национален фолклор и т.н. За тези дрехи има специални изисквания – те трябва да съответстват на характера на спектакъла, да има ярки фигуративни модни решение, и, като правило, в малка степен да се вземат предвид изискванията на сезонната мода.
Униформи – форма, показваща принадлежност към определена организация или отдел. В униформената дреха на първи план езнаковата функция, въпреки че в някои случаи тя трябва да изпълнява защитна функция (военни униформи). Военни униформи – това е най-удобното и функционално облекло, специално проектирано за преки бойни действия или упражнения (наречени “полеви”); в пълната парадна униформа по-важна е знаковата функция. Можете да видите ведомствени униформи, които са на служители на някои ведомства и организации: прокурори, съдии, пилоти, стюардеси от гражданското въздухоплаване и кондуктори, общинари и т.н. Тя варира в цвят и кройка, има ваденки (предимно оформени като бутони). Можете също така да изберете училищна униформа, което показва, принадлежност към определена институция. В днешния свят униформите се срещат много по-рядко, отколкото, например, в XIX век., като униформите, носени от служители на всички отдели, студенти, ученици и студенти, на частни училища, пощальони, телеграфисти и т.н.

В зависимост от приложението надрехите те се разделят на бельо, рокли и открити дрехи. Бельо – дрехи, носени върху тялото (ежедневни облекла, дрехи за спане, спортно бельо). Роклята представлява дрехапоставена непосредствено върху бельото (костюм, подходяща рокля, блуза и пола, панталон и пуловер, и т.н.). Връхно облекло – това е дрехата, която се поставя върху роклята според сезона (палто, яке, сако, и т.н.). Дрехите също се разделят в зависимост от това как те са прикрепени по фигурата: на рамото, гърдите, талията. Дрехите върху рамо включват например, палто, сако, блуза, яке, лятна рокля; до гърдите – жилетка, риза без ръкави; на кръста – престилка, пола, панталон.